Mary & Max

Animation, Comedy, Drama, Ida, Malin

IMdB: 8.2/10
År: 2009
Längd: 92 min
Regi: Adam Elliot
Manus: Adam Elliot
Skådespelare: Toni Collette, Philip Seymour Hoffman, Eric Bana, Bethany Whitmore, Barry Humphries

Handling:

A tale of friendship between two unlikely pen pals: Mary, a lonely, eight-year-old girl living in the suburbs of Melbourne, and Max, a forty-four-year old, severely obese man living in New York.

Omdöme

Malin grön 5.0

Ååååh vad jag älskar denna film! Färgerna, karaktärerna, storyn, berättarrösten och hans manus, ja allt! Berättaren pratar lite som om han läser ur en barnbok, vilket passar in utmärkt i denna film. Mary är ett barn och Max, ja han är ett barn i en vuxen kropp. Allt är väldigt detaljrikt och beskrivande.

Narrator: Mary Dinkle’s eyes were the color of muddy puddles. Her birthmark, the color of poo.

Det hela går ut på att de blir brevvänner och berättar om sina liv för varandra. Sättet manusförfattarna skrivit detta på är genialiskt, och bildspråket likaså. Hela storyn utspelas i breven de skickar till varandra och visas både som bilder de ritat och som små minnessnuttar.

Vänskapen som formas genom dessa brev och sättet de hjälper varandra i livet är magiskt. Mary hjälper Max att förstå människor och Max hjälper Mary att ta sig igenom en ganska tuff barndom. De blir osams och sams, hjälper varandra att förstå varför världen ser ut som den gör och varför människor beter sig som de gör.

Max Jerry Horovitz: Tell Bernie Clifford your birth mark is made of chocolate, which means when you get to heaven you will be in charge of all the chocolate. This of course is a lie, I do not like lies, but in this case I think it will be of benefit. I wish I could be in charge of all the chocolate, but of course I can not, because of my Atheism.

Det är en ganska sorglig historia och jag vill gärna tycka synd om Max som verkar ha det ganska svårt, då han har Asbergers. Men åh andra sidan är det en väldigt fin historia. De hittar en vän och kan hjälpa varandra genom sina mörka stunder. Ett absolut måste att se enligt mig!

Max Jerry Horovitz: When I was young, I invented an invisible friend called Mr Ravioli. My psychiatrist says I don’t need him anymore, so he just sits in the corner and reads.

Ida grön 4.5Filmen handlar om en 8-årig flicka från Australien som skriver till en slumpmässigt utvald adress i USA och hoppas på att få svar. Och det får hon, från Max, en man i New York som en bit in i filmen diagnostiseras med Aspergers syndrom. Man får följa dem hjälpa varandra att utvecklas och lära sig att förstå världen.

Max Jerry Horovitz: [to Mary] Dr. Bernard Hazelhof said if I was on a desert island, then I would have to get used to my own company – just me and the coconuts. He said I would have to accept myself, my warts and all, and that we don’t get to choose our warts. They are part of us and we have to live with them. We can, however, choose our friends, and I am glad I have chosen you.

Filmen är helt fantastisk. Jag kan inte annat än att bli förundrad av händelseförloppet. Filmen börjar enkelt, som att man sitter och läser deras brev, men det utvecklas efter hand och blir mer komplicerat.

Det är en mörk och sorglig berättelse som rör mig till tårar. Att den är stop motion är helt genialiskt, den hade inte berört mig lika mycket om det hade varit en ”vanlig” spelfilm. Den hade troligen även blivit långtråkig.

Jag tycker att det är fint att fler animerade filmer görs för vuxna, inte för att jag har tröttnat på de ”vanliga”, men ibland är det trevligt med lite seriösare berättelser.

Max Jerry Horovitz: Dear Mary, please find enclosed my entire Noblet collection as a sign that I forgive you.

Tack Adam Elliot för denna fantastiska film!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s