Vad är A-Märkt?

A-Märkt

A-stämpel_svart

A-MÄRKT är en ny märkning av film som kan användas av till exempel biografer, festivaler, tidningar och filmtjänster. A-märkningen fungerar som en form av konsumentupplysning. För att en film ska bli A-märkt (Approved Bechdet Test) ska den innehålla minst två kvinnliga karaktärer med namn som någon gång under filmen samtalar med varandra om något annat än män. Detta enligt det s.k. Bechdeltestet, som det går att läsa mer om här på sidan.

Vad är syftet med att A-märka film?
Att medvetandegöra, synliggöra och uppmuntra till att öka kvinnors representation i film.

Viktigt! A-märkt film värderar INTE om filmen är bra/dålig, jämställd eller inte – utan är en liten upplysning om att ”i den här filmen så finns det visst två kvinnor med namn, som pratar med varandra om någonting annat än män”.

Men, ur ett större perspektiv berättar Bechdeltestet något väldigt viktigt då faktum är att så få filmer faktiskt klarar dessa till synes enkla kriterier. Vi är trötta på att det snart har gått 30 år sen Bechdeltestet infördes och att de flesta filmer som t.ex. nomineras till båda Oscarsbidraget och Guldbaggen knappt klarar ett kriterium, av Bechdeltestets tre.

A-märkt är ett sätt för oss att tillgängliggöra Bechdeltestet (vem som helst kan märka en film eller annat enligt dessa kriterier), så att vi hjälper varandra att sprida denna kunskap, med förhoppningen att fler berättelser och perspektiv blir synliga på bioduken.

Initiativtagare till A-märkt
Fyra biografer Bio Rio (Stockholm), Roy (Göteborg), Spegeln (Malmö), Röda Kvarn (Helsingborg) som drivs av Riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Lanseringen sker i samarbete med WIFT (Women in Film and Television) och Rättviseförmedlingen.

Just nu behövs (tyvärr) A-märkningen. Vår förhoppning är att den snart inte gör det. Vi initiativtagare kommer att börja A-märka filmer i minst ett år.

OM BECHDELTESTET
Bechdeltestet kommer från den tecknade serien Dykes to Watch Out For av amerikanskan Alison Bechdel. Testet formulerades i serieavsnittet The Rule som publicerades 1985. Testet kallas på engelska även Mo Movie Measure efter seriens huvudperson Mo.

För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande kriterier:

1. Ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer

2….som pratar med varandra

3….om något annat än män.

Här är en video som beskriver Bechdeltestet:

Länk till bechdeltestade filmer:
www.bechdeltest.com

Länk till Alinson Bechdels hemsida:
http://dykestowatchoutfor.com 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s