Blade Runner

Drama, Ida, Malin, Sci-Fi, Thriller, Vera

IMdB: 8,3/10
År: 1982
Längd: 117 min
Skådespelare: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh, Daryl Hannah
Regi: Ridley Scott
Manus: Hampton Fancher, David Webb Peoples – Screenplay Philip K. Dick  – Novel

Handling:

A blade runner must pursue and try to terminate four replicants who stole a ship in space and have returned to Earth to find their creator.

Omdöme

Malin: 5,0

Jadu, jag vet inte jag. Jag höll på att somna när jag såg denna, dock vet jag inte om jag bara var jättetrött eller om det var filmens fel. Jag lyckades inte hänga med i vad det faktiskt var om hände, så i slutet var jag helt rörig i huvudet. Jag har även halvsvårt för Ford vilket inte hjälpte.

Storyn glömde jag bort 5 minuter efter. Några robotar som bara ville leva vilket gjorde att de uppfattades som onda, Ford som springer omkring och ser orolig ut (eller är det bara så han alltid ser ut?) och en himla massa mer. De var på en marknad också.

Jag vet att det är en klassiker och att den är älskad av många men.. Nja. Jag kanske får se om den när jag är lite piggare.

Ida grön 3.5Jag blev inte så förtjust första gången jag såg den, men det kanske var för att jag hade feber och inte förstod vad som hände. Andra gången blev den lite bättre men det är några saker som stör mig. Harrison Ford i min mening är inte alls speciellt bra i filmen, bara ”fight” scenerna gör mig lite irriterad. Sen har de även klippt sista ”fight” scenen jätte konstigt, jag tappar helt lokalsinnet. De förflyttar sig jätte konstigt i byggnaden.

Nu till det som var bra…. De två cyborgs som man får se mest av är helt fantastiska. Lagom knäppa för att vara ”maskiner” men samtidigt tillräckligt mänskliga för att det inta ska bli överdrivet.

Batty: [taunting Deckard with a counting rhyme] Six! Seven! Go to Hell or go to Heaven!

Deckard: [Deckard smashes an iron rod against Batty’s head] Go to Hell!

Och avslutet på sista ”fight” scenen är helt fantastisk!

Roy: I’ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I’ve watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.

Filmen har sina ups and downs kan man säga. Den är värd att se.

Vera gul 4.0Blade Runner är baserad på en underbar bok, Do Androids Dream of Electric Sheep. Redan där kan jag säga att titeln på boken är så mycket bättre. Jag förstår att Hollywood har någon manisk besatthet av att göra allt till blockbusters och därav det kortare, fiffigare namnet Blade Runner, antar jag.

Som man kan läsa på IMDb handlar filmen om en detektiv som får i uppdrag att jaga och eliminera fyra cyborgs som har rymt. Missförstå mig rätt, denna film är en klassiker och det är den av en anledning; Blade Runner är en otroligt välgjord sci-fi film för att ha kommit ut på 80-talet. Samtidigt som idén om halvmänskliga robotvarelser var nytt och spännande så överraskade den även med fina stilistiska aspekter.

Är det en bra 80-tals film? Ja, det är det. Är det en svag adaption av boken? Ja, absolut. Det känns som att Rick Deckards karaktär inte utvecklades fullt ut och det känns väldigt tråkigt. Filmen saknade den inre intrigen som Rick genomgick under hela boken, vilket var huvudtemat. Därav missade filmen huvudpoängen med hela berättelsen för mig.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s